Növények gondozása

Növények gondozása

Articsóka (kertben)

2018. január 21. - Házipraktikák
  • Cynara scolymus. A kertben fogyasztásra és díszítésre termeszthetjük. Igen gyorsan fejlődik, igénytelen zöldségféle. Meleg, napos helyen, tápdús talajban egy méternél magasabbra is megnő.
  • Legkönnyebb magról szaporítani. A magot ajánlatos februárban cserépbe elültetni, és 18 °C előnevelni. A palánták fagyérzékenyek, ezért csak a májusi fagyok elmúltával ültessük ki a kertbe.
  • Vízigényes növény, nyáron bőségesen öntözzük. Gyorsabban fejlődik, és nagyobb virágokat hoz, ha a növekedési időszakban a töve köré istállótrágyát vagy komposztot rakunk.
  • A virágokat hagyjuk kifejlődni, de még zárt állapotban vágjuk le őket. Főzésre csak a nagy, zsenge és húsos virágok alkalmasak. A virágfejek általában júliustól szeptemberig szedhetők.
  • Csak a frissen szedett növényből készülhet igazán kitűnő étel. A virágfejeket elsősorban párolva vagy sós vízben megfőzve fogyaszthatjuk. Különféle mártásokkal tálaljuk. Az ízhatást citromlével vagy ecettel fokozhatjuk.
  • Ha pároljuk, elég csak a virág külső leveleit eltávolítani, majd a fejet kézzel szedjük leveleire. Húshoz köretként melegen adjuk. Ha salátának készítjük, hagyjuk kihűlni, tegyünk rá törött borsot, sózzuk meg, végül vízzel elkevert citromlével öntsük le.
  • Sós vízben az articsókát legalább 45 percig főzzük. A megtisztított fejet forrásban lévő vízbe állítva tegyük, melyet előzetesen borssal, babérlevéllel fűszerezzünk. Ha a levelek megpuhultak és a vízből kiszedjük őket, csurgassuk le, tegyük a tálra, és adjunk hozzá mártást.
  • Főzéskor ne használjunk alumínium edényt, mert szürkés színű lesz! A maradékot se tároljuk egy napnál tovább, mivel állás közben mérgező anyagok szabadulnak fel benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedveltnovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr2713591809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása