- Cynara scolymus. A kertben fogyasztásra és díszítésre termeszthetjük. Igen gyorsan fejlődik, igénytelen zöldségféle. Meleg, napos helyen, tápdús talajban egy méternél magasabbra is megnő.
- Legkönnyebb magról szaporítani. A magot ajánlatos februárban cserépbe elültetni, és 18 °C előnevelni. A palánták fagyérzékenyek, ezért csak a májusi fagyok elmúltával ültessük ki a kertbe.
- Vízigényes növény, nyáron bőségesen öntözzük. Gyorsabban fejlődik, és nagyobb virágokat hoz, ha a növekedési időszakban a töve köré istállótrágyát vagy komposztot rakunk.
- A virágokat hagyjuk kifejlődni, de még zárt állapotban vágjuk le őket. Főzésre csak a nagy, zsenge és húsos virágok alkalmasak. A virágfejek általában júliustól szeptemberig szedhetők.
- Csak a frissen szedett növényből készülhet igazán kitűnő étel. A virágfejeket elsősorban párolva vagy sós vízben megfőzve fogyaszthatjuk. Különféle mártásokkal tálaljuk. Az ízhatást citromlével vagy ecettel fokozhatjuk.
- Ha pároljuk, elég csak a virág külső leveleit eltávolítani, majd a fejet kézzel szedjük leveleire. Húshoz köretként melegen adjuk. Ha salátának készítjük, hagyjuk kihűlni, tegyünk rá törött borsot, sózzuk meg, végül vízzel elkevert citromlével öntsük le.
- Sós vízben az articsókát legalább 45 percig főzzük. A megtisztított fejet forrásban lévő vízbe állítva tegyük, melyet előzetesen borssal, babérlevéllel fűszerezzünk. Ha a levelek megpuhultak és a vízből kiszedjük őket, csurgassuk le, tegyük a tálra, és adjunk hozzá mártást.
- Főzéskor ne használjunk alumínium edényt, mert szürkés színű lesz! A maradékot se tároljuk egy napnál tovább, mivel állás közben mérgező anyagok szabadulnak fel benne.