Növények gondozása

Növények gondozása

Izsóp

Hyssopus officinalis

2018. január 24. - Házipraktikák
  • Meleg, napos helyre ültessük. Talajban nem igényes, de a meszes helyeket kedveli. Sziklakertben is jól mutat. A fagyra nem érzékeny.
  • Szaporítása történhet magról, palántázással, zölddugvánnyal vagy tőosztással. Kis mennyiségben érdemesebb cserepes növényt vásárolni.
  • A magokat március elején vessük szaporító ládába, vagy tejfeles pohárba. Április végén palántázhatunk. A palántákat 50 x 30 cm-re ültessük. A szabadágyban nevelt palántákat szeptember végén tegyük állandó helyükre. Zölddugványait tejfölös pohárban, félárnyékban neveljük. A legjobb érett komposztföld és homok keverékében gyökereztetni. A tőosztásra a legalkalmasabb idő az október.
  • A növény virágzó leveles hajtásainak felső részeit gyűjtsük. Évente kétszer aratható (július, szeptember). A nagyobb mennyiséget sarlóval, a kevesebbet késsel vagy metszőollóval vágjuk le. Elég, ha 10-15 cm-s tarló marad.
  • A levágott hajtásokat szellős, száraz, árnyékos helyen szárítsuk. A helyesen szárított drog közép zöld. A jó szárítmányban nincs fás szárrész. Apróra vágva, lefagyasztva is tárolható.
  • Kitűnő fűszer. Mártások, különböző húsételek, saláták ízesítésére használhatjuk. Virága ehető, ezért friss saláták díszítésére és ízesítésére is felhasználhatjuk. A belőle készített tea izzadásgátló, köhögéscsillapító, étvágyjavító.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedveltnovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr8813600121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása