Növények gondozása

Növények gondozása

Irísz

Iris reticulata

2018. január 24. - Házipraktikák
  • A növényt a kert szélvédett, napos vagy alig árnyékos részén ültessük. Telepíthetjük szegélynek, illetve csoportokban. Egy helyben 4-5 éven át is virágozhat. Az elbokrosodott idősebb töveket azonban ajánlatos kiszedni.
  • A közönséges fajok bármilyen kerti talajon megélnek, trágyát egyáltalán nem igényelnek. A kényesebbeket viszont laza, tápdús földbe ültessük. Előtte a talajt mélyen ássuk fel, jól trágyázzuk meg. Legjobb a nyár végén el-, vagy átültetni. Átültetéskor a gyökereket mindig vágjuk vissza, a leveleket pedig kurtítsuk meg, majd kellő mélységben földeljük el. Bőségesen locsoljuk meg.
  • Száraz időjárás esetén, főleg virágzás idején öntözzük a növényt. Öntözéskor a virágokat ne érje víz! A nagyon nedves helyen elrothad. Télen az íriszeket 15-20 cm magasságban vágjuk vissza, és legalább 15 cm vastagon takarjuk be lombbal vagy szénával, szalmával. Takarással biztosíthatjuk a talaj állandó nedvességét is.
  • Szaporítható magról és tőosztással, dugványozással. Ha tőről szaporítjuk, a tövet annyi részre szedjük szét, ahány hajtása van.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedveltnovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr2113600111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása