Növények gondozása

Növények gondozása

Gyömbér

Zingiber officinale

2018. január 24. - Házipraktikák
  • Már a középkorban is jelentős szerepet játszott a fűszerkereskedelemben. Ma elsősorban Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrika tropikus tájain termesztik. Nálunk is megterem.
  • A növény gyökere adja az utánozhatatlan ízt, aromát. Mivel igen jellegzetes fűszer, mással nem helyettesíthető. Pikáns, enyhén csípős ételeket készíthetünk vele. Néhány leves, szósz, húsétel különösen jó ízű lesz tőle. Használhatjuk édességekhez, tésztákhoz, savanyúságokhoz is.
  • Az ételek ízesítésére a gyömbért legjobb frissen használni, így a legaromásabb. A friss, lédús gyömbérgyökeret vékonyan hámozzuk meg, szeleteljük fel, majd vágjuk kis darabokra, de lereszelhetjük finom reszelőn is. Az így elkészített fűszert keverjük az ételbe.
  • Intenzív aromája miatt óvatosan adagoljuk. Mivel a friss fűszer a szárítottnál jóval erősebb hatású, az ételbe kevesebbet tegyünk belőle. Túl sokáig ne főzzük, ne forraljuk, mert elveszti aromáját. Helyes, ha a főzés utolsó szakaszában adagoljuk a készülő ételhez.
  • A friss gyömbérgyökér sokáig eltartható, ha meghámozzuk és fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük. Felhasználáskor az elszíneződött vágásfelületet vékonyan nyessük le.
  • A gyömbért, mint szobanövényt is használhatjuk.  Számtalan fajtája ismert.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedveltnovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3513599351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása