Növények gondozása

Növények gondozása

Fűszerkömény

Carum carvi

2018. január 23. - Házipraktikák
  • Ázsia, Európa mérsékelt vidékein termesztik. Nálunk vadon is terem. Kis kertekben is megtalálható.
  • 20-25 cm magas, kétnyári növény. Levelei keskeny lándzsaszerű, virágai apró, fehér, ernyőben nyílnak. Termése kissé hosszúkás, barázdált. A növény bármely része erősen illatozó.
  • A fűszeres köményt célszerű kertben, déli fekvésű helyen termeszteni. Néhány bokor fedezi a család szükségletét. A magokat márciusban ültessük el, októberre érik be, melyeket ernyőstül vágjunk le, szárítás után morzsoljunk. A növényt télire komposzttal takarjuk be, nehogy elfagyjon.
  • Igen alkalmas levesek, főzelékek, saláták, halételek, mártások ízesítésére. Kenyérbe és péksüteményekbe is belesüthetjük, vagy sütemények tetejére szórjuk.
  • Erős aromája és fanyar íze miatt ügyeljünk az adagolására. Más fűszerekkel – borson, borsmentán és majoránnán kívül – nem tanácsos keverni. Viszont az őrölt kömény az egybesült húsnak, csülöknek különleges ízt ad, ha összekeverjük fokhagymaporral meg egy kevés olajjal, és ezzel bekenjük a sütésre előkészített húst.
  • Kömény ízt leveshez legjobb úgy hozzáadni, hogy a magokat külön kifőzzük, és levét átszűrve az ételhez öntjük. Egyes ételekbe (főzelékek) célszerű belefőzni. A köménymagleves esetében a rántásba tesszük, és azzal forraljuk. Nyers ételekbe (körözöttbe) általában csak beleszórjuk.
  • A magvak zárt, száraz helyen hosszú ideig jól tárolhatók. A fűszer illóolaj tartalma tárolás alatt nemhogy csökkenne, hanem még növekszik is. Őrölve azonban az aromát adó illóolaj hamar elpárolog.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedveltnovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr10013596531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása