Növények gondozása

Növények gondozása

Fokhagyma (ültetése)

2018. január 23. - Házipraktikák
  • Elő- és Dél-Ázsiában őshonos. Az egész világon elterjedt. Ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki. Nálunk a középkortól termesztik.
  • Házi kertekben minden nehézség nélkül jól termeszthető. Talajban nem válogat. Legjobb középkötött talajon termeszteni. A nagyobb termés érdekében nem árt előzetesen a talajba bedolgozni érett komposztot vagy istállótrágyát.
  • Egy család szükségletét pár négyzetméteren megtermelhető.
  • Jól tűri a szárazságot, nem kell locsolni. A száraz, napos helyet kedveli.
  • Mivel levélzete nem nagy, a gyom körülötte gyorsan szaporodik, gyakran kell kapálni. Nem tanácsos nagyon gyomos hely közelébe ültetni! Viszont érdemes a haszon- és dísznövények közé tenni. Sokféle kártevőt távol tart.
  • A fokhagymát gerezdekről szaporíthatjuk ősszel vagy kora tavasszal. Az őszi ültetés általában előnyösebb, nagyobb termést hoz. Duggatáshoz a legszebb gerezdeket válasszuk ki, és márciusban-áprilisban ültessük el 15 cm sor- és tőtávolságra, 2,5 cm mélységbe. Ügyeljünk arra, hogy a gerezd csúcsrésze kerüljön felülre.
  • Ha elsárgultak a levelei, a növény kifejlődött, kiszedhető. A földtől tisztítsuk meg, csokorba vagy füzérbe kötve száraz helyen felaggatva szárítsuk, tároljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedveltnovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4613596579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása