- Európában, nálunk is őshonos. Erdők, bozótosok tüskés cserjéje. 2-3 m magasak, leveleik tojásdadok, termése a piros, hosszúkás csipkebogyó. Virágaik fehér vagy halványan pirosak. Május-júniusban nyílnak.
- C-vitamin tartalma rendkívül magas. Tízszerte többet tartalmaz, mint a citrom.
- Csipkebogyót kertbe is ültethetünk kerítésnek. Áthatolhatatlan sövényt kapunk. Különösebb gondozást nem igényel, tavasszal csak a nagy hajtásokat, illetve a száraz ágakat kell levágni.
- A bogyó az első őszi fagyok idején érik be teljesen. Teának csak szép piros, egészséges bogyókat használjunk. A termést lehetőleg szeptemberben, dércsípés előtt szedjük, mivel utána már puhák lesznek.
- A bogyókat gondosan kell szárítanunk. Száríthatjuk egészben vagy felhasítva, magvaitól, szőreitől megtisztítva.
- Ha teát készítünk a csipkebogyóból, ne főzzük, és ne forrázzuk, elegendő langyos vízben áztatni. Csészénként öt-hat kettévágott bogyót áztassunk be este. Reggelre kiáznak a csipkehús hatóanyagai. Melegítés, édesítés után csészébe szűrve fogyaszthatjuk. Két-három csésze tea fedezi a napi C-vitamin szükségletet.