- Észak-Amerikából származik. Nálunk mindenütt megél. A tápanyagot a talaj mélyebb rétegeiből is képes felhasználni. De a jól előkészített és trágyázott talajon bőven terem.
- A csicsókát a kertben elsősorban utak, kerítések mellé érdemes telepíteni, Úgy ültessük, hogy más növényeket ne árnyékoljon be, mivel 2 méterre is megnőhet. Évelő növény, de 4-5 évnél tovább ne hagyjuk a földben.
- Öntözést nem igényel. Kifejlett gyökerei a talaj mélyebb rétegeiből biztosítják a szükséges nedvességet.
- Leginkább gumókból, de magról is szaporíthatjuk. A magok általában 20°C körül csíráznak, a gumók 8-10°C hőmérsékleten sarjadzanak. A gumókat ősszel és tavasszal lehet ültetni, de legjobb február végén, március elején elvetni.
- Ültetéshez a talajt jó mélyen ássuk fel. Készítsünk fészkeket egymástól 30 cm távolságra. A fészekbe egy-egy gumót helyezzünk legalább 10-15 cm mélyen, majd jól takarjuk be.
- A gumót októbertől szedhetjük. Mindig csak annyit szedjünk, amennyit felhasználunk, mert a kiszedett gumókat csak rövid ideig tárolhatjuk, gyorsan romlanak.
- A csicsókából (a burgonyához hasonlóan) többféle ételt készíthetünk. Párolható, süthető, főzhető. Nyersen felszeletelve, reszelve kiváló saláta. Főzhetünk belőle levest, főzeléket, köretet. Gyorsan fő. A főzéséhez elegendő 10 perc. Felszeletelve a sütőben is megsüthetjük, igen finom ételkülönlegességet kapunk.