- Mediterán vidékről, illetve Délnyugat-Ázsiából származik. Fűszerezésre a görögök és a rómaiak is használták.
- Fehér virágú, évelő növény.
- Kertben és lakásban, cserépben, ládában egyaránt nevelhetjük. Legegyszerűbb, ha a régebbi tövekről szedünk kisebb gyökeres hajtásokat, és ezekből neveljük ki a növényt. Szaporíthatjuk magvetéssel, palántaneveléssel is.
- Ha a lakásban termesztjük, leveleit télen, nyáron folyamatosan szedhetjük, de csak annyit, amennyire szükségünk van. A nyers leveleket – ételtől függően – használhatjuk egészben, felaprítva és morzsolva.
- A füvet célszerű virágzás előtt szedni, ekkor már a levelek kellő nagyságúra nőnek, és illatuk is ilyenkor a legerősebb. Ha nem használjuk fel zölden, árnyékos, szellős helyen szárítsuk meg.