- Mediterán vidékekről származik. A mai brokkoli faj a vadkáposzta termesztett változata. Már a rómaiak is ismerték. Nálunk az utóbbi terjedt el.
- Termesztéséhez legjobb a tápdús talaj. Vethetjük vagy palántázhatjuk olyan helyre is, ahol erős a napsütés. Jól bírja a meleget, de a nagyobb hideg sem károsítja a termést.
- A növényt rendszeresen és gyakran öntözzük, mert gyökérzete sekélyen helyezkedik el. A talaj itt gyorsan kiszárad. Átlagosan csapadékos évben nyáron 4-5 alkalommal locsoljuk, ha szükséges, ennél többször is megöntözhetjük a növényt kis adagokkal.
- A magját április végétől állandó helyre ültessük, de palántázhatunk is. Mivel nagyra nő, a palánták legalább 60 cm távolságra kerüljenek egymástól.
- A gyomokat kapálással távolítsuk el, ilyenkor öntözzük is. Ha a rózsák megjelennek, feltétlenül trágyázzunk.
- A növény szárán megjelenő rózsákat mindig időben vágjuk le, különben hamar kinyílnak, ekkor már nem alkalmasak fogyasztásra.
- Nyersen nem ehető! Húsok mellé köretként, párolva vagy rántott zöldségként tálalhatjuk. Jó a zöldséglevesben, kiváló salátának. A brokkoli nem puffaszt, nem hizlal, viszont laktat.
- Elkészítésének legjobb módja a párolás.