Növények gondozása

Növények gondozása

Borostyán

Hedera helix

2018. január 22. - Házipraktikák
  • A borostyán már az ókorban is ismert növény volt. Az erdeinkben honos növény egyes fajtái a lakásban is nevelhetők. Ezek azonban a törzsfajoknál jóval igényesebbek. Több fajtája is kapható (zöld, fehér-zöld, és sárga-zöld levelű). A fajokra általában érvényes, hogy minél zöldebb levelű a növény, annál árnyékosabb és hűvösebb, valamint minél tarkább, annál világosabb és melegebb helyet kedvel. 
  • A fény a levelek szép színeződése miatt igen fontos. Kevés fény esetén elvesztik színüket, tarkaságukat.
  • Télen a lakásban világos helyre tegyük, de a szobában ne legyen 15 °C-l több. Nyáron a szabadba vigyük ki. A kertben félárnyékos helyen cserepestül ássuk a földbe! 18 °C körüli hőmérsékleten érzi magát a legjobban.
  • Rendszeresen öntözzük. Talaját ne hagyjuk kiszáradni, mert alsó levelei hamar elsárgulnak. De ne is öntözzük túl, mert a sok nedvesség káros lehet a növényre. A meleg és száraz időszakban vízzel permetezzük. Néha mossuk le a leveleire tapadt port. Tavasztól őszig havonta tápoldatozzuk.
  • Nem kell minden évben átültetni, mivel a növény lassan nő. Ha átültetjük, tegyük laza földbe.
  • Könnyen szaporítható dugványról. Nyáron válasszuk le a hajtásdugványokat, tegyük vízbe és gyökereztessük őket. Ha a gyökerek megjelentek, ültessük cserépbe.
  • A legyengült növényeket pajzstetvek és takácsatkák támadhatják meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedveltnovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr7513594005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása