Növények gondozása

Növények gondozása

Begónia

Begonia elatior

2018. január 21. - Házipraktikák
  • A növény St. Domingo kormányzójáról kapta nevét a XVII. században. Afrika, Amerika és Ázsia trópusi vidékein több száz faja él. A fajok lényegesen eltérnek egymástól, ezért gondozásuk is más. Nálunk a szobai cserepes változat a legelterjedtebb, de kerti növényként is népszerű.
  • A cserepes begóniát a lakásban világos, mérsékelten meleg helyen tartsuk. Sötétben és tűző napon elpusztul. Legkedvezőbb számára az egyenletes, 18-20°C körüli hőmérséklet. A kerti növény is a világos, meleg, félárnyékos helyet kedveli.
  • Mérsékelten öntözzük. Vigyázzunk, hogy leveleit közvetlenül ne érje víz. Legjobb lágy esővízzel locsolni. A földlabda egyenletesen nyirkos legyen, a túlöntözés a gyökerek rothadását, a növény pusztulását okozhatja. Virágzáskor érdemes hetente tápoldatozni.
  • A cserepes szobanövényt télen 15-18°C-n pihentessük, elég kéthetenként öntözni. Ilyenkor leveleinek zömét elveszti. A huzatot és a gyakori helyváltoztatást nem viseli el!
  • Tavasszal, áprilisban ültessük át jó szerkezetű, humuszos földbe. Lehetőleg műanyagcserépben tartsuk, hogy megőrizze a nedvességet. Átültetéskor az idősebb növényt vágjuk vissza.
  • Levéldugvánnyal szaporíthatjuk. A levágott levelet 1 cm-s nyéllel tegyük vízbe gyökereztetni.
  • Kerti növénynek legalkalmasabb a “mindig nyíló begónia” (semperflorens). Egész nyáron virágzik. Becserepezve a lakásban is folytatja a virágzást. Népszerű még a sudár begónia (Begonia Elatior) is. Védett, világos és meleg helyet, illetve sok nedvességet kíván. A kertbe mindig kiültetésre kész növényt vásároljunk.
  • Gyakori betegsége a lisztharmat. Ha a tüneteit észleljük, azonnal permetezzük le gombaölő szerrel.
  • begonia50.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kedveltnovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr2513592275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása