- A Földközi-tenger vidékéről származik. Nálunk elsősorban fűszernövényként termesztik. Édesen aromás fűszer. Illata kissé a köménymagra emlékeztet.
- Használhatjuk egészben, de megőrölve is fűszerezhetünk vele. Mivel gyorsan elveszti aromáját, előre csak a szükséges mennyiséget őröljük meg. Ügyeljünk a mértékre, mert a magvak erősen aromásak. A túladagolás tönkreteheti az ételt.
- Érdekes ízt kölcsönöz az ételnek. Ízletessé teszi a vadas ételt, mártásokat és főzelékeket. Nélkülözhetetlen sütemények, kompótok, pudingok és likőrök készítésénél is.
- Magról szaporíthatjuk. Mivel meleg és tápigényes növény, a magvakat a kertben napos helyre, jó tápanyagú földbe (25 cm sortávolságra, egymástól 2 cm-re, 2 cm mélyre) vessük. A termőhelyet még tél előtt készítsük elő. Áprilisban ültessünk.
- A növény tenyészideje hosszú, legalább négy hónap. Az ernyőket augusztustól csak akkor vágjuk le, ha bennük a magok már kemények és szürkés zöldek.
- A learatott növényt terítsük szét, szárítsuk, majd néhány nap múlva morzsoljuk ki. A kinyert fűszert légmentesen zárható edényben tároljuk, különben értékes aromája elillan.