Növények gondozása

Növények gondozása

Ánizs

Pimpinella anisum

2018. január 21. - Házipraktikák
  • A Földközi-tenger vidékéről származik. Nálunk elsősorban fűszernövényként termesztik. Édesen aromás fűszer. Illata kissé a köménymagra emlékeztet.
  • Használhatjuk egészben, de megőrölve is fűszerezhetünk vele. Mivel gyorsan elveszti aromáját, előre csak a szükséges mennyiséget őröljük meg. Ügyeljünk a mértékre, mert a magvak erősen aromásak. A túladagolás tönkreteheti az ételt.
  • Érdekes ízt kölcsönöz az ételnek. Ízletessé teszi a vadas ételt, mártásokat és főzelékeket. Nélkülözhetetlen sütemények, kompótok, pudingok és likőrök készítésénél is.
  • Magról szaporíthatjuk. Mivel meleg és tápigényes növény, a magvakat a kertben napos helyre, jó tápanyagú földbe (25 cm sortávolságra, egymástól 2 cm-re, 2 cm mélyre) vessük. A termőhelyet még tél előtt készítsük elő. Áprilisban ültessünk.
  • A növény tenyészideje hosszú, legalább négy hónap. Az ernyőket augusztustól csak akkor vágjuk le, ha bennük a magok már kemények és szürkés zöldek.
  • A learatott növényt terítsük szét, szárítsuk, majd néhány nap múlva morzsoljuk ki. A kinyert fűszert légmentesen zárható edényben tároljuk, különben értékes aromája elillan.

A bejegyzés trackback címe:

https://kedveltnovenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr313591743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása