- Medíterán vidéken honos, egyéves fűszernövény. Ételek és italok ízesítésére használhatjuk. A növény bokros növekedésű, levelei, szárai, bimbói szőrös felületűek.
- Virágai élénk kék, csillag alakúak. Teljes kinyíláskor ehetőek. Fiatal zsenge levelei is felhasználhatók ételek, italok ízesítésére.
- Saláták, hidegtálak, körítések, mártások fűszerezésére kitűnő. Illatos leveleibe még húst is tölthetünk. Borágó csak frissen jó. Szárítással nem tartositható, mivel nem őrzi meg íz anyagát, aromáját. Mélyhűtőben azonban tárolhatjuk.
- Borágót kertben és a lakásban is nevelhetünk. Az erősen árnyékos helyek kivételével szinte mindenütt megél. Csak szárazság idején kell locsolni.
- Ha a kertben a magját egyszer elültettük, később már állandóan kihajt. A magokat áprilisban vessük el. Az átültetést nem kedveli.
- A leveleket mindig a bimbók megjelenése előtt szedjük. A fiatal, félig fejlett leveleket a tőről kézzel törjük le. Egy növényről egyszerre csak kevés levelet szedjünk, mert az eltávolított sok levél a növény pusztulásához is vezethet.